Palpitacions, cor accelerat, suor freda, et sonen aquestes sensacions?
Els nervis moltes vegades –i per desgràcia– ens acompanyen en la majoria d’entrevistes de feina, i fan que les nostres aptituds i talents es vegin enfosquits per una capa de dubtes i d’incomoditat.

Per aquest motiu, ressaltem alguns trucs i recomanacions a tenir en consideració a l’hora de buscar feina!

Feina1

 • Millorar el teu currículum
  El currículum és una part fonamental de la nostra projecció professional. I, donada la seva importància, cal que el seu contingut i el seu aspecte siguin el més complets i actualitzats possible. Habitualment s’acompanya d’una carta de presentació, que esdevé el primer contacte amb la persona responsable de l’empresa on volem treballar.
 • És molt recomanable disposar de diversos currículums (una versió completa, una versió reduïda, una versió adreçada a “X” sector, una versió adreçada a un altre sector, una en català, una en castellà, etc.). Això sí, tots i cadascun d’ells han d’estar igualment cuidats i actualitats!
 • El contingut s’ha de presentar clar, concís i endreçat de més a menys actual. Ha d’haver-hi un apartat dedicat a la formació reglada, un a la formació complementària, un altre a l’experiència laboral, i un –si volem– més personal on indicarem els nostres talents i habilitats per aquella feina.
 • Imatge personal. És important que aparegui les nostres dades de contacte actuals, ja sigui telèfons de contacte com adreça electrònica, blog, llocs web i xarxes socials professionals (com ara LinkedIn). També és una bona opció –que no una obligatorietat– incloure una fotografia actual. Aquesta és millor que sigui formal, de mig pla curt o primer pla, i amb fons blanc.

Feina2

 • Cuidar de les xarxes socials
  En els temps que corren, pràcticament tothom té presència a les xarxes socials. Per tant, cal tenir molta cura sobre la nostra informació que roda al món digital.El 73% dels professionals de recursos humans utilitzen les xarxes per incorporar gent a les seves empreses, i ho fa a través de LinkedIn, Facebook i Twitter!Recomanem emprar fotografies formals, tot i que no excessivament sèries si no volem; cal que els nostres perfils restin actualitzats, que la nostra informació sigui fidedigna i que siguem actius –participar en converses, compartir experiències professionals, publicar els teus èxits, etc.–.
 • Cercar la feina a través del multicanal
  A l’hora d’aconseguir un lloc de feina cal anar a totes! Per tant, s’ha d’atendre molts components: des d’enviar currículums de manera tradicional a les empreses que ens interessin, a posar-nos en contacte amb consultores, estar d’alta i revisar habitualment les ofertes dels portals digitals, contactar a través de les xarxes socials amb empreses, concertar trobades professionals, anar a ponències que ens permetin ampliar la nostra xarxa de networking, etc.És molt important deixar les nostres dades i currículum a la persona adequada, tant si ho fem físicament com digitalment. Per tant, hem de tenir clar qui és el responsable de l’àrea de personal o l’àrea professional on volem treballar.
 • Millorar l’oratòria
  De vegades quan estem nerviosos, i davant de situacions estressants o amb persones que no coneixem, les nostres capacitats d’oració s’alteren i es minimitzen.Per això, és molt important saber quin registre emprar a l’esfera professional. També podem consultar guies d’oratòria, fer cursos i tallers de preparació a entrevistes o veure vídeos tutorials.
 • Reforçar l’autoconfiança
  Hi ha molts factors que influencien a l’hora d’aconseguir o no una feina. De tots aquests, però, alguns depenen de nosaltres mateixos, i un de molt interessant que podem reforçar és la nostra autoconfiança.Ser conscients dels nostres talents, de les nostres habilitats, dels nostres coneixements i la nostra experiència és la gran carta de presentació de la nostra “candidatura” a una feina. Cal reforçar tots aquests trets positius, creure’ns-els i tenir present que amb ganes, voluntat i perseverança, podem arribar on ens proposem!En aquest punt és molt interessant saber que ens diferencia de la resta de candidats, quines són les particularitats i els valors afegits de la nostra proposta.

Feina3

 • La posada en escena: l’entrevista
 • Informació empresa, i persona. Tant quan enviem cartes de presentació com el currículum, i també en el moment de fer una entrevista de feina, saber a qui ens dirigim és clau. Conèixer l’empresa i el seu sector –a què es dedica, des de quan ho fa, quines branques té, quina és la seva especialitat, etc.–, i la persona amb qui conversarem –formació, trajectòria professional, etc.–, ens permetran estar més segurs de nosaltres mateixos al llarg de la trobada.
 • Assaig previ. Aquest és un pas fonamental per sentir-nos més còmodes a l’entrevista i contestar ràpid i amb seguretat. És important visualitzar la trobada, i elaborar un petit discurs mental de com ens presentarem o com resoldrem preguntes típiques com ‘Per què vols treballar aquí?’ o ‘Per què t’hauríem de contractar?’.
 • Puntualitat. Arribar una mica més aviat de l’hora concertada és un encert quan hem d’anar a una entrevista de feina. Arribar abans és sinònim d’analitzar l’espai on interactuarem, repassar els punts forts del nostre currículum, respirar amb calma, etc.
 • La primera impressió importa. I molt! Cal vestir una mica per l’ocasió. No de vint-i-un botons, però sí d’acord amb el tipus de feina que desenvoluparem. Cal anar ben net i planxat, i es recomana emprar colors neutres, de línies senzilles i sabates còmodes. El nostre vestuari diu molt del concepte que tenim de nosaltres mateixos.
 • Llenguatge no verbal. Al llarg de l’entrevista, s’haurà de cuidar el llenguatge verbal – les expressions, el vocabulari, els tics, etc.–, però també el no verbal. Mirar a l’interlocutor als ulls, encaixar-li la mà amb fermesa, evitar encreuar les cames i els braços, o evitar tocar-se el cabell sovint, són alguns dels trucs que no hem d’oblidar.

Feina4